zondag 17 januari 2016

Roodborstjes

Een van de vogeltjes die ik ontzettend graag schilder zijn roodborstjes,
Het is een bol, rond enigszins gedrongen vogeltje met een opvallende bruinrode tot oranje keel en borst, de staart is roodbruin. Het hele jaar door kun je hem horen zingen. ‘s morgens vroeg als het nog donker is begint hij al te fluiten. Mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit, en een bijzonderheid van de roodborst is dat ook de vrouwtjes zingen, vooral in de herfst. Het roodborstje is ongeveer is 14 cm lang. Het vriendelijk ogende vogeltje ( mannetjes en vrouwtjes) is tegen soortgenoten  heel agressief. In de zomer en in de winter wordt hun territorium fel verdedigd.
Zijn voedsel bestaat hoofdzakelijk uit insecten zoals kevers, slakken, wormen en spinnen en in de herfst en winter bestaat zijn dieet vaak uit wormen, bessen en fruit.

Een goede tekening is een eerste vereiste, na een aantal schetsen voor de juiste compositie maak ik een lijntekening op het aquarelpapier.


Als de tekening er naar tevredenheid opstaat start ik met de basiskleur,


Als de basiskleur goed droog is ga ik verder met het vormgeven van de vogeltjes, met rode gele en blauwe kleuren, om meer eenheid te houden, blijft het bij een beperkt palet van enkel deze drie kleuren.


Als laatste  de finishing touch, o.a. de snaveltjes en oogjes. Daarna zet ik hem een dagje weg waarna ik de aquarel weer eens goed ga bekijken, meestal moet ik daarna nog een kleinigheidje veranderen.


Geen opmerkingen: