zondag 31 januari 2016

Baby Orang Utan

    Tijd om de Orang Utan weer eens onder de aandacht te brengen, hun aantal wordt snel minder.

    97% van het DNA is hetzelfde als van de mens. Weet jij hoe weinig er nog over zijn? kijk op http://www.orangutanrescue.nl/
    Do you know how few are left???
    http://www.masarang.nl/nl/over-masarang/willie-smits.shtml
    Watercolor on Hahnemuhle watercolor paper,
    © 2016 Gerard Hendriks, All rights reserved

Geweldig om deze dieren te schilderen, ze hebben altijd een wat trieste gezichtsuitdrukking alsof ze weten wat hun te wachten staat.

donderdag 21 januari 2016

De Vos, Vulpes vulpes
Gewone of rode vos, is een van de grootste roofdieren die nog vrij Nederland voorkomen.
De vacht is over het algemeen roodbruin, maar kan ook beige tot helderrood zijn, of zilverkleurig tot zwart. De oren zijn aan de achterzijde zwart, Vossen hebben zwarte sokken aan de onderbenen. Sommige dieren hebben een witte staartpunt; veel vossen hebben in ieder geval enkele witte haren rond het puntje van de staart.

De vos heeft een slanke snuit en puntige rechtopstaande oren. De staart is lang, dik en ruig. Hij heeft een schouderhoogte van 35 tot 40 cm.Hij weegt gemiddeld 11 kilo tien, Meestal zijn mannetjes groter dan vrouwtjes.

Ik zal hier laten zien hoe ik Reintje schilder.
Eerst geef ik de vos een basiskleur, in dit geval oranje, waar ik hier en daar wat cadmium rood en gele oker in druppel.


Als de verf droog is ga ik verder met de achtergrond, dat zorgt er voor dat de vos al wat los komt van het papier, ik neem ultramarijn blauw waar ik hier en daar nog een andere kleur in spetter


Als ik het papier goed gedroogd heb, meestal doe ik dat met de papierdroger, dat gaat wat sneller, ga ik weer verder met het geven van wat meer contrasten en het versterken van de kleuren, ik spetter er lustig op los en laat alle spetters foutjes en krassen gewoon staan, ik doe mijn best om alles lekker los, kleurrijk en schilderachtig te houden.

Als de aquarel weer goed gedroogd is, ga ik hem afwerken ik schilder de neus, en schilder het licht in het oog, waarna ik even een paar meter afstand neem, om daarna hier en daar nog wat accenten te plaatsen.


Heb je opmerkingen of vragen, laat je horen.





woensdag 20 januari 2016

Bonjour,
C'est avec plaisir que je vous invite aux
Aquarellades de Mons :
Ci jointes les informations pour l'exposition
Du ​Samedi ​6 février au 28 février 2016
Je participe avec 50 artistes aux "Aquarellades de Mons" qui est une exposition internationale d'aquarelles.
Les aquarelles exposées sont inédites !!!
Le vernissage se déroule le 5 février 2016 à 18h30 aux anciens abattoirs de Mons. (Rue de la Trouille, 17 à 7000 Mons - BE)
Je donne un stage de 2 jours: 20 et 21 février 2016
Pour vous inscrire ou pour d'autres renseignements, je vous invite à consulter le site http:/www.lesaquarellades.be/ ou envoyer un mail à aquarelladesdemons@gmail.com
ou encore téléphoner au 00 32 (0)478/91.67.71

Vous et vos amis soyez les bienvenus​ cordialement
Gerard Hendriks
www.gerardhendriks.net

zondag 17 januari 2016

Roodborstjes

Een van de vogeltjes die ik ontzettend graag schilder zijn roodborstjes,
Het is een bol, rond enigszins gedrongen vogeltje met een opvallende bruinrode tot oranje keel en borst, de staart is roodbruin. Het hele jaar door kun je hem horen zingen. ‘s morgens vroeg als het nog donker is begint hij al te fluiten. Mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit, en een bijzonderheid van de roodborst is dat ook de vrouwtjes zingen, vooral in de herfst. Het roodborstje is ongeveer is 14 cm lang. Het vriendelijk ogende vogeltje ( mannetjes en vrouwtjes) is tegen soortgenoten  heel agressief. In de zomer en in de winter wordt hun territorium fel verdedigd.
Zijn voedsel bestaat hoofdzakelijk uit insecten zoals kevers, slakken, wormen en spinnen en in de herfst en winter bestaat zijn dieet vaak uit wormen, bessen en fruit.

Een goede tekening is een eerste vereiste, na een aantal schetsen voor de juiste compositie maak ik een lijntekening op het aquarelpapier.


Als de tekening er naar tevredenheid opstaat start ik met de basiskleur,


Als de basiskleur goed droog is ga ik verder met het vormgeven van de vogeltjes, met rode gele en blauwe kleuren, om meer eenheid te houden, blijft het bij een beperkt palet van enkel deze drie kleuren.


Als laatste  de finishing touch, o.a. de snaveltjes en oogjes. Daarna zet ik hem een dagje weg waarna ik de aquarel weer eens goed ga bekijken, meestal moet ik daarna nog een kleinigheidje veranderen.