vrijdag 4 januari 2019

Spijkerkapel Gemert

Al bladerend in mijn schetsboek kwam ik deze kleurschets tegen van de St. Maria Magdalena Kapel op Esdonk bij Gemert, ook wel het  ´´Esdonks Spijkerkapelletje´´ genoemd.

Mooi gelegen tussen de maïsvelden en  boerderijen, is er zowel binnen als buiten de kapel veel te zien.
Naast de deur bij de ingang, is achter een bewapend raam een  liggend houten beeld van Christus te zien. In de ruit voor het beeld is een rond gat gesneden. Tussen Christus en het raam in staat een schaaltje waarop spijkers liggen waarvan de meesten roestig zijn.
Roestige spijkers, omdat deze min of meer het aanzien hebben van zweren, puisten, eczeem en andere huidaandoeningen en dat hoort blijkbaar zo, tenminste als men zijn of haar doel wil bereiken en dat is genezen van een kwaal of ziekte. Door het ronde gat in het raam kan degene die een bezoek brengt aan de kapel zelfs buiten de openingstijden van de kapel, vanaf de buitenkant een spijker door het gat naar binnen deponeren. Zo kan men er dus, bij wijze van spreken, dag en nacht terecht.

De schets heb ik destijds gemaakt om er een grotere aquarel van te maken en omdat het kleurgebruik  in mijn schetsboek mij wel aansprak ben ik daar een expressieve aquarel van gaan schilderen, lekker veel kleur en toch een beperkt palet.

De kleuren die ik gebruikt heb zijn Magese Violet, Alazarin Crimson, New Gamboge, Ceruleum Blue, Pruissisch Blue en Burnt UmbreGeen opmerkingen: