Tip 1 Keuze van Aquarelpapier

Aquarelpapier keuze.


Door op speciaal papier met water verdunde transparante waterverf te schilderen maak je een Aquarel

Goede kwaliteit aquarelpapier is zuurvrij en bestaat uit katoenvezels of cellulose of een combinatie van deze twee producten.

Aquarelpapier heeft een grote verscheidenheid aan maten gewichten, dikten en structuren, het is te koop in diverse formaten blocs en losse vellen.  Er is bij aquarelpapier keuze uit een gladde, matte of ruwe textuur. Hoe zwaarder het aangegeven gewicht hoe dikker het papier.
Het gladde papier leent zich meer voor het schilderen van details, wil je verf weg kunnen poetsen, borstelen, krassen enz. kun je beter dik papier met een matte of  ruwe structuur kiezen.

Vaak werk ik op Hahnemuhle Andalucia 500gr. dit is 100% cellulose papier met aan de ene kant een grove structuur en de andere kant heeft een fijne structuur, je kunt op beide zijden schilderen, het papier is zuurvrij en licht en veroudering bestendig.
100% cellulosepapier is uitermate geschikt om aquarellen te maken met veel structuur, krassen, druppels, spetters, verf wegpoetsen en ook om te gebruiken in combinatie met andere materialen zoals potlood, inkt, pastel enz.
De aanschafprijs van 100% cellulose papier is wat voordeliger maar denk nu niet dat de kwaliteit minder is dan 100% katoen papier, het verschil zit hem in het materiaal.

Als ik op 100% katoen houdend papier werk is dat over het algemeen op Hahnemuhle Cezanne of Turner 300gr. of op Lanaquarelle 300gr. Je kunt op dat papier vele dunne transparante verflaagjes aanbrengen en ook kun je redelijk de verf weer wegpoetsen, het papier is zuurvrij, licht en veroudering bestendig.

De keuze van papier is heel persoonlijk, het beste kun je verschillende papiersoorten van een goede kwaliteit kopen, en dan op elke soort gelijke testjes maken, noteer op de testjes de gegevens van het papier en wat je er goed of slecht aan vind, op die manier weet je snel weet welk papier aan je eisen voldoet.

 Daarna komt het belangrijkste,  het papier dat je voorkeur heeft moet je eerst leren ontdekken, pas na een groot aantal aquarellen weet je hoe het papier van je keuze reageert op jou techniek.
Ik gebruik meestal dik aquarelpapier (karton), rough van 300 tot 600gram, het voordeel van dikker papier is dat ik dat in die dikte niet nat op hoeft te spannen en het papier bobbelt niet zo snel.


Om een mooie aquarel te maken heb je een goede kwaliteit papier nodig, papier waar je mee overweg kunt, en waarvan je precies weet hoe het op de verf reageert,  het is belangrijker dan je keuze voor verf of penselen, als je het juiste papier niet hebt is je aquarel al bij voorbaat gedoemd te mislukken.

Denk eraan, papier waar jij goed mee overweg kunt, moet van een goede kwaliteit zijn maar dat hoeft niet perse het duurste papier te zijn.Dus;
  • hot pressed / satiné, dit is 'enigzins glad papier wat zeer zacht aanvoelt. Zeer geschikt voor gedetailleerd werk.
  • cold pressed / grain fin / mat, papier met een middelmatige structuur.
  • torchon / grof / ruw, papier met zeer grove structuur voor verrassende resultaten.


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste Gerard,

Heel hartelijk dank voor de fijne, inspirerende workshop !
Zoals afgesproken zou ik deze vraag hier plaatsen: vanuit Engeland is het mogelijk om een palet te kopen waarbij de verf makkelijk op het midden gedeelte van het palet te vloeien is en het palet afsluitbaar

Gerard Hendriks zei

Hallo Anoniempje,
Ik heb het even voor je opgezocht, het palet is een Holbein palet hier is de link naar de website https://www.cornelissen.com/watercolour-gouache-and-egg-tempera/watercolour-accessories/holbein-enamelled-palettes-13299.html

Groetjes,
Gerard