Tip 7 Contourtekenen

Contourtekenen, mijn manier van tekenen.

Tekenen op aquarelpapier voordat je gaat schilderen,  geeft je houvast, dat is dan ook de reden waarom de meeste kunstenaars dat doen.
Er zijn allerlei manieren om te tekenen, je kunt schetsen of krabbelen tot er een vorm ontstaat, of zoals ik dat doe, contour tekenen.
Door contourtekeningen te maken leer je sneller verhoudingen onder de knie te krijgen, je leert meer in vormen te denken en onderwerpen en achtergronden met elkaar te verbinden en ook al lijkt het niet zo, toch krijg je na verloop van tijd meer abstractie in je aquarellen, waardoor ze veel interessanter worden.
Je kunt je tekening beginnen op elk willekeurige plek op papier zie de tekening hieronder.
Omdat ik rechtshandig ben start ik mijn tekening aan de linkerkant van het papier zodat het papier door het vegen van mijn hand niet smoezelig wordt.
Eerst kijk ik naar het object zet een puntje en trek een lijn, als ik stop blijf ik de punt van mijn potlood op papier houden en kijk naar het object om te zien welke richting ik mijn lijn moet trekken , dit herhaal ik telkens tot de tekening klaar is, tijdens het tekenen maak ik mij ook niet al te veel zorgen of de verhoudingen wel helemaal kloppen, dit kun je later nog met enkele lijnen of beter nog met verf herstellen.
Contourtekenen wil niet zeggen dat je alleen de omtrek moet tekenen, zoals je op mijn tekening kunt zien heb ik ook in het vierkant en de appel getekend, zelfs de plek waar het licht op valt heb ik op die manier aangegeven.
Hierboven heb ik vlug een tekening gemaakt van een inktpotje en appel, het flesje en appel en schaduwen heb ik met elkaar verbonden door lijnen niet te tekenen, hierdoor krijg je een bepaalde manier van abstractie die nog meer tot uiting gaat komen als ik het eenmaal met verf geschilderd heb.Inmiddels heb ik van de tekening een aquarel gemaakt, zie bovenstaande foto. Alle ingrediënten om een interessante aquarel te krijgen zijn er in verwerkt zoals de lijnen van de contourtekening, de verloren lijnen waardoor je een zekere abstractie krijgt, de verbindingen van de achtergrond en de voorwerpen, stevige contrasten en spannende kleurcombinaties.

Als je iets goed onder de knie wilt krijgen moet je oefenen, heel veel oefenen, zelfs de meest getalenteerde sportman of sportvrouw moet dagelijks trainen.
Stel jezelf als doel om elke dag iets te tekenen, het enige wat je nodig hebt is een stuk papier en een potlood, onderwerpen zijn er genoeg in je directe omgeving, een glas, een kop en schotel, een pan of een deurknop alles wat je ziet kan getekend worden.
Verwacht niet een kunstwerk te maken het is slechts oefening waardoor je elke dag beter wordt.
4 opmerkingen:

SHY zei

Brilliant Master Hendriks

Gerard Hendriks zei

Thank you very much Shy

nelart zei

Prachtig Gerard ! Heb je dit ook met de acryl-inkt geschilderd ?

Gerard Hendriks zei

Dank je Nelart,
Nee, ik gebruik eigenlijk alleen maar aquarelverf.
Omdat ik wel eens wat met andere materialen experimenteer heb ik wat acrylinktpotjes in mijn Atelier.