Tip 4 Nat in Nat Aquarelleren

Nat in nat schilderen op twee verschillende manieren.

Op nat papier.Nat-in-nat schilderen is een prachtige aquarel techniek, er is heel wat oefening voor nodig om deze techniek te beheersen.
Je begint met het goed natmaken van je aquarel papier, waarna je verf erin laat lopen die naarmate de hoeveelheid water op het papier meer of minder zal uitvloeien, voor mooie vage vormen laat je de ondergrond iets indrogen en op het juiste moment voeg je weer verf toe. Ook kun je tijdens het nat maken van het papier stukken drooglaten, voeg je later verf toe dan blijven de droge partijen, het wit van het papier dus behouden.
Veel kunstenaars maken gebruik van b.v. zout, alcohol, kaarsenvet en andere materialen, ook met de zogenaamde bloemkolen kun je prachtige effecten krijgen.

Op droog papier nat in nat.

Deze manier van Aquarelleren heeft mijn voorkeur, omdat je dan verf en water wat beter kunt sturen en de kleuren helder blijven.

Het in elkaar laten vloeien van de verschillende pigmenten in een watervlek is spannend, en je krijgt oneindig veel mooie en zeer verassende variaties in kleur en diepte.

Probeer het eens, maak op droog papier met een schoon penseel een watervlek, neem nu met het penseel een kleur verf en dip hiervan wat aan een rand van de watervlek doe hetzelfde met een schoon penseel aan de andere kant van de watervlek en kijk wat er gebeurt, prachtig toch en de kleuren blijven helder, dit ook met meerdere kleuren zoals op de afbeelding kunt zien.
Als dan verf en papier goed droog zijn dan kun je daar, op dezelfde manier weer een laag overheen zetten, zodat je laag voor laag je aquarel kunt opbouwen.


Geen opmerkingen: