dinsdag 27 februari 2018

Workshop in Oirschot

Op 13 en 14 oktober 2018 is er weer een tweedaagse workshop in de sfeervolle B&B De Donkhoeve in Oirschot, twee dagen lekker los spetterend en kleurrijk aquarelleren. Zin om mee te doen? vraag meer info aan Hanneke info@donkhoeve.nl


zondag 25 februari 2018

Hoe ik de Leeuwin schilderde

Zoals gewoonlijk ben ik weer gestart met het maken van een tekening waar de belangrijkste kenmerken van het dier behoorlijk goed zijn getekend, in dit geval de ogen en de bek, bijna al het andere kun je abstraheren of met een losse toets aangeven.


Nadat ik de tekening naar tevredenheid op papier heb gezet begin ik met het schilderen van de basiskleuren waarbij ik de verf het werk laat doen, ook buiten de lijntjes kleuren is geen probleem, af en toe een beetje bijsturen is natuurlijk noodzakelijk.


Nadat alles goed gedroogd is besluit ik om wat aan de achtergrond te doen zodat de leeuwin al wat los komt van de achtergrond en omdat de basiskleur van de leeuwin klaar is weet nu welke kleuren ik daarvoor zal gaan gebruiken.

Even een oog geschilderd om ze alvast wat karakter te geven, en terwijl alles weer moet drogen maak ik tussendoor een paar kleine ijsvogel studies.

Zo het belangrijkste is nu klaar, even laten drogen en daarna hier en daar nog wat bijwerken. 

Je kunt zien dat er flink met verf gegooid en gespetterd is, de witte muur begint al een leuk kleurtje te krijgen.


Dit is dan het eindresultaat, waarschijnlijk maak ik over enkele dagen nog wat kleine aanpassingen maar vooralsnog vind ik hem niet onaardig.




woensdag 21 februari 2018

Het ijsvogeltje

Voordat ik begin te schilderen maak ik aan de hand van diverse foto's een tekening van een ijsvogel, houding, beweging, verhoudingen en compositie moeten allemaal overeenkomen met wat ik in mijn gedachten heb, tijdens het schilderen kan ik daar dan nog altijd van afwijken en abstraheren.

Het tekenen neemt in ieder geval meer tijd in beslag dan het schilderen.


Tussendoor goed drogen is belangrijk en om dat wat sneller te laten verlopen gebruik ik meestal een haardroger.


Klaar dacht ik, maar nadat ik de aquarel een nachtje had laten rusten vond ik hem toch wat slapjes en  saai en met te weinig actie vandaar dat ik wat turqoise op de vogel heb aangebracht en met veel water meer contrast in de achtergrond heb geschilderd, zie de afbeelding hieronder.






zondag 11 februari 2018

Geselecteerd voor de expositie in het museum

Ongeveer een maand geleden had ik verschillende Wild life aquarellen ingestuurd naar de wedstrijd jury van Art&Vielfalt in Duitsland
Het is altijd weer in spanning afwachten of je geselecteerd wordt, maar deze week kwam het verlossende bericht dat ik voor de derde keer mag exposeren in het museum van Maagdenburg, Duitsland.
Deze keer kan ik met 5 kunstwerken deelnemen.

woensdag 7 februari 2018

Mookerhei

Ooit heb ik onderstaande afbeelding in mijn aquarelschetsboek gemaakt, met de gedachte om er eens een grotere aquarel van te maken.
Het is een klein schetsje heel snel gemaakt eerst met een potlood daarna met wat aquarelverf, waarschijnlijk heb ik er niet langer dan 10 minuten over gedaan.
Er staan weinig details op aangegeven maar toch voldoende om de sfeer te onthouden, de boom die afsteekt tegen de heldere lucht, de kleur van de hei en het zandpad.
Hieronder de tekening uit mijn schetsboek

Vandaag heb ik er dan eindelijk een grotere aquarel van gemaakt (38x 56cm) omdat ik in dit geval wilde dat de kleuren wat zachter in elkaar zouden vloeien  heb ik op Lanaquarel geschilderd een mooi 300grams papier
Hieronder staat het eindresultaat, zo zie je maar dat je in feite alleen een klein geheugensteuntje nodig hebt om toch een aardige sfeervolle aquarel te maken.
Het werken aan de hand van een kleine schets heeft als voordeel dat het je fantasie prikkelt maar het belangrijkste is natuurlijk, het voorkomt dat je gaat priegelen.

                                                Aquarel, Mookerhei 38x57cm.

zondag 4 februari 2018

The making of the Cheetah

Zoals gewoonlijk beging ik met een tekening, ik zorg dat de verhoudingen van het dier goed zijn maar voor de rest hoeft het niet precies te zijn omdat ik tijdens het schilderen nog kan veranderen en aanpassen.
Daarna zet ik snel de basiskleuren op en probeer door wat te spetteren al wat beweging te suggereren (zie foto)



Bij het hoofd breng ik met enkele vlotte toetsen ook wat kleur aan, ultramarijn en wat druppels rose de spetters die op het dier vallen dep ik met wat keukenpapier weg.



Nu laat ik alles goed drogen, zodra het papier weer mooi strak staat is het droog en kan ik weer verder werken., het hoofd is het belangrijkste in deze aquarel en heeft daarom meer aandacht nodig, vandaar dat ik die eerst ga uitwerken.


Als laatste komen de vlekken op de vacht, deze laat ik vanaf het hoofd langzaam naar het abstracte overlopen, de achtergrond werk ik ook nog wat bij, misschien dat ik er over enkele dagen nog wat aan doe maar vooralsnog denk ik dat het af is.