Tip 2 Uitsnijden (Croppen)

Je hebt een mooie aquarel gemaakt, maar toch op een of andere manier voldoet het niet aan je verwachtingen iets stoort je aan de kleur, compositie of sfeer of misschien perspectief?
Je hebt dan de keuze uit; inlijsten en aan de muur hangen( maar dat wil je jezelf en anderen niet aandoen), kapotscheuren en weggooien, de achterzijde beschilderen of nog eens naar je werk kijken, het moet wel een erg slechte aquarel zijn willen er geen mooie stukken inzitten.


Neem nu bovenstaande Aquarel 38x56 cm  ''De Rechtboomsloot in Amsterdam'' fijne sfeer, mooi licht, prima compositie maar in mijn ogen, stoort de boot links op de voorgrond, ik zou het nog wel enigszins kunnen veranderen, maar uit ervaring weet ik dat het er dan meestal niet beter op wordt.
Als een Aquarel niet geworden is zoals ik voor ogen had dan heb ik daar verschrikkelijk de balen van, ik laat dan zo'n mislukte aquarel meestal een nachtje rusten, zodat ik er de volgende dag weer fris tegen aan kijk.


Ik neem nu twee L vormige stukken passe partout en door deze te verschuiven zoek ik dan het mooiste (beste) gedeelte van de aquarel eruit, met wat geluk maak je er zelfs twee aquarellen van.Bovenstaand gedeelte is niet slecht, contrast en sfeer blijven behouden.Deze zou ik ook kunnen nemen licht, contrast en kleur ook goed maar erg traditioneel en saai.
Uiteindelijk heb ik de bovenstaande uitsnede genomen, 22x 56 cm, lichtval, kleur, sfeer, kompositie en contrast komen overeen met de aquarel, die ik in gedachten had.
Natuurlijk moet je ook kritisch op je eigen werk zijn, dus moet ik er eerlijkheidshalve bij vermelden dat ik het wel wat losser had mogen schilderen.

Geen opmerkingen: