zaterdag 17 december 2022

DYSW AWARD 2022

 Trots dat ik de DYSW Award 2022 gewonnen heb.

Iedereen die op mij gestemd heeft hartelijk dank.

Ook de andere finalisten  Oksana Duchenchuk, Hannie Rieuwerts, Ihor Yurchenko en Sergii Grygoriev wil ik feliciteren met hun finaleplaats, ik vind jullie allen fantastische kunstenaars.

Hartelijk dank en felicitaties voor Carsten Wieland die DYSW gerealiseerd heeft en met zoveel inzet een onwaarschijn groot karwei heeft geklaard. En als dan je tussendoor ook nog in staat bent om veel mooie aquarellen te maken dan is dat al helemaal een geweldige prestatie.

Proud to have won the DYSW Award 2022.

Many thanks to everyone who voted for me.

Congratulations to the other finalists Oksana Duchenchuk, Hannie Rieuwerts, Ihor Yurchenko and Sergii Grygoriev on their place in the final, I think you are all fantastic artists.

Many thanks and congratulations to Carsten Wieland who has realized DYSW and has done an incredibly large job with so much effort. And if you are also able to make many beautiful watercolors in between, it is a great achievement.




dinsdag 13 december 2022

Nieuw, je kunt nu mijn instructie video's bekijken

Je kunt nu mijn instructievideo's bekijken,  je moet dan wel Patron worden dan kun je voor een gering maandelijks bedrag deelnemen.

Elke maand een of meerdere nieuwe video's 

Klik op onderstaande link! of kopieer en plak deze !

https://www.patreon.com/posts/elephant-in-by-75759960?utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_campaign=postshare_creator&utm_content=join_link&fbclid=IwAR2jonFFoVztcq9rK2cGUJZQWJLYbHHpxRvSw93h0XGPJP70kj2FFCj2zoE

donderdag 1 december 2022

En dit is de 2e Workshop in 2023

 Dit is de tweede workshop in 2023 

Je kunt vanaf nu inschrijven, kijk voor meer info op de website van Kunstfabrik Hannover

kunstfabrik-hannover.com





De eerste Workshop in 2023

 Dit jaar geef ik een beperkt aantal workshops, de eerste is 4-5 feb 2023 in Oirschot in de sfeervolle B&B De Donkhoeve Nederland

Je kunt vanaf nu inschrijven bij Hanneke info@donkhoeve.nl
tel. +31628830062



woensdag 2 november 2022

Palet opnieuw ingedeeld

 Studiopalet

Vandaag heb ik mijn studiopalet weer eens opnieuw ingedeeld, na verloop van tijd kan je voorkeur voor bepaalde kleuren veranderen zo ook bij mij.

Het zijn maar kleine aanpassingen maar deze geven toch een ander resultaat en omdat ik geen kleuren meng op mijn palet is de indeling eenvoudig. Ik plaats de blauwe, rode, gele en groene kleuren in groepjes bij elkaar van donker naar licht.

Aardkleuren zul je op mijn palet niet vinden het zijn over het algemeen heldere frisse transparante kleuren plus Paynes Grey

Mijn voorkeur gaat uit naar Blockx aquarelverf, hoog gepigmenteerd, lichtecht, transparant en fris van kleur. Jammer dat Blockx geen lavendel in het assortiment heeft dus gebruik ik, nadat ik verschillende merken geprobeerd heb Lavendel van Rembrandt.

Een vakje heb ik niet met verf gevuld dat noem ik het wissel vak daar probeer ik soms een andere kleur uit.

Is iets niet duidelijk en heb je vragen stel ze dan hieronder op de pagina






woensdag 7 september 2022

Expositie Zuidelijke Aquarellisten

 Expositie Zuidelijke Aquarellisten Rein van Uden en Gerard Hendriks.

1 okt. t/m 23 okt. 2022

Elke zaterdag en zondag 14 tot 17 uur

Beek en Donk

Kunstpodium Oude Raadhuis, Heuvelplein 8 




zaterdag 13 augustus 2022

Mijn aquarel een van de thema's theaterparade Heeze op 28 Aug. 2022

Zondag 28 aug. 2022 in Heeze de grootste theaterparade van het jaar. Huizenhoge theaterdecors en 2000 acteurs trekken dan door de straten. Een van mijn schilderijen " de Rode Haan" is een thema dat daar te zien is.

Elk jaar een schitterend gebeuren dus kom kijken.



dinsdag 28 juni 2022

Workshop Korbeek_Dijle België

Afgelopen weekend heb ik eindelijk  weer eens een workshop kunnen geven in Korbeek-Dijle

Corona gooide steeds roet in het eten, ik was blij om weer veel bekende gezichten te zien. Deze keer schilderden we Beren en een Ara en deze werden natuurlijk los en vol kleur op papier gezet



De deelnemers hadden er duidelijk veel zin in er werd geconcentreerd gewerkt wat resulteerde in prachtige werkstukken waar ik jammer genoeg geen foto's van heb genomen.

Ik probeer altijd om de deelnemers los te laten schilderen en geniet ervan als dat goed lukt, het maakt me zelfs een beetje trots, heerlijk toch de hele dag werken met mooie kleuren, lekker spetteren en los schilderen, iedereen laten genieten en weer een stapje verder helpen, daar wordt een mens blij van.

Hieronder de demo's die gemaakt heb .




De Ara heb de volgende dag in mijn atelier nog wat aangepast, hij was wat braafjes.


De basiskleuren, schoon water schoon palet en iedereen mocht zoals in al mijn workshops de prachtige Blockx aquarelverf uitproberen.



vrijdag 27 mei 2022

Nieuwe Workshop in Korbeek-Dijle, België

Op zondag 26 juni 2022 geef ik een Workshop in Korbeek-Dijle in België.

Deze keer is het thema Kleurrijke Beren en Vogels




België


België


België


maandag 7 maart 2022

Uil aangepast

Enige tijd geleden heb ik deze uil met een handveger (stoffer) geschilderd zoals je op de video die destijds gemaakt heb kunt zien.

Vandaag haalde ik deze aquarel uit de la en ik vond hem er wat kaal opstaan geen achtergrond en te weinig kleur, dus handveger uit de kast gehaald waarna heb ik hem vanmiddag heb aangepast.

Ik hoop dat jullie hem ook geslaagd vinden.




donderdag 24 februari 2022

donderdag 10 februari 2022

Gerda Mentens

 

 Look over the master's shoulder

Top Aquarellisten vertellen hier hun verhaal.

Ook Gerda Mentens mag hier zeker niet ontbreken, Gerda is een Belgische aquarelliste met faam. Zolang ik schilder leef ik is haar motto en is ook de naam van haar schilderschool DUM PINGOO VIVOO zeer velen hebben dan ook de bezielende begeleiding van Gerda mogen ervaren.

Natuurlijk had ik ook voor Gerda een aantal vragen die zij met enthousiasme beantwoorden.


Hoe ben je tot aquarelleren gekomen

Ik schilder al lang, toen ik 8 was, schilderde mijn juf in mijn pöezie, een boekje in die tijd waar alle vriendinnetjes in tekenden, ik heb het trouwens nog! Dat maakte indruk op mij, dat was mijn eerste kennismaking met schilderkunst. Uiteindelijk volgde ik jaren later een opleiding tot leraar Plastische Kunsten en gaf ik ook 30 jaar les in het Kunstonderwijs. Gaandeweg richtte ik ook mijn eigen aquarelgroep op DUM PINGOO VIVOO: zo lang ik schilder, leef ik.. het aquarelleren begon tijdens mijn lerarenopleiding en heeft me nooit meer losgelaten. Ondertussen geef ik lessenreeksen en workshops aquarel.

Schilder je dagelijks

Ik schilder dagelijks, al is het maar in gedachten, alle dingen die me inspireren houden me bezig. Ik neem veel foto’s van momenten die later op papier komen.

Hoe zou je je techniek/stijl omschrijven

Ik hou vooral van contrasten en probeer het medium aquarel uit te puren. Het is zeker niet traditioneel. Los, intuïtief gecombineerd met analyse, kleurrijk en soms weer ingetogen, ik probeer telkens de juiste sfeer op te roepen.



Schilder je meestal binnen of buiten en waarom heeft dat je voorkeur.

Momenteel gaat mijn voorkeur uit naar mijn atelier, het is aangenaam om thuis in alle rust te kunnen werken. Ook geef ik demo’s voor mijn studenten, aan de hand van de demo kan ik mijn gedachtegang duidelijk maken en steken de studenten daar veel van op. Buiten schilderen zal ik niet gemakkelijk alleen doen, liefst in gezelschap van andere schilders

Schilder je op droog of nat papier

Ik schilder op droog papier, wel plaatselijk nat in nat tot droog, dat hangt een beetje van het onderwerp af, bijvoorbeeld landschap, zal ik gedeeltelijk nat in nat doen en gedeeltelijk droger. Een interieur begin ik meestal droger, werk met een spuitbusje om te verf over het blad te verdelen… er zijn zoveel technieken bij aquarel die gebruikt kunnen worden. Ik probeer dat telkens uit te puren.

Wat zijn de kleuren op je palet

Ik vind het van groot belang dat je gaandeweg je eigen kleurenpalet krijgt. Momenteel heb ik 18 kleuren van Daniel Smith, voor dit merk ben ik voor België ambassadeur. Deze kleuren heb ik zorgvuldig uitgekozen, het zijn een aantal gelen, roden en blauwen, een paar aardetinten en de meeste zijn semi- transparant. Bij menging geven ze ook koele en warme grijzen. Ik moet er alle kanten mee uit kunnen.

 


Wat is je favoriete papier

Momenteel werk ik op Old Holland Classic 535gr, een papier dat speciaal ontworpen is voor mij. Het heeft een heel mooie structuur en mijn technieken komen er goed op uit. Het is een cellulose papier, dat wil zeggen dat de verf niet helemaal in het papier wordt opgenomen en ook weer gemakkelijk kan weggenomen worden, één van mijn lievelingstechnieken.

 

Meng je verf over het algemeen op palet of papier

Het mengen van de verg vind al plaats op mijn penseel en daarna op papier, dat geeft de meest verrassende resultaten, dat is belangrijk, de controle verliezen, zo wordt je aquarel een spel van kleuren. Natuurlijk vraagt dat wat ervaring.



Waar haal je inspiratie en motief vandaan om te schilderen.

Dagdagelijks… vanaf dat mijn ogen opengaan. Mijn reizen, ik geef namelijk ook les op cruiseliners en reis zo de hele wereld rond. Overal zie ik onderwerpen, thema’s die ik gebruik in mijn aquarellen.

Ik neem heel veel foto’s, telkens mijn i -phone in de hand.

3 Tips voor de lezers

1.     *1  Laat de controle los.

2.     *2  Heb altijd een plan, dat onderweg kan veranderen.

3.     *3  Zoek voor een goede match tussen het papier en de techniek.

 


site; www.gerdaaquarel.be

 Facebook; (20+) Gerda Mentens | FacebookWeb

 

 



zondag 6 februari 2022

Nieuwe Workshop in Oirschot 29-30 mei 2022

 Wildlife Aquarel Workshop

Je kunt nu inschrijven voor twee dagen schilderplezier Los, Spetterend, en vol kleur .
Inschrijvingen en meer informatie; info@donkhoeve.nl
Alle deelnemers kunnen gratis #Blockx aquarelverf uitproberen



vrijdag 4 februari 2022

 

 Look over the master's shoulder

Top Aquarellisten vertellen hier hun verhaal.

 Edo Hannema mag als eerste de spits afbijten. 
Edo is een bevlogen aquarellist met grote kennis van Aquarelzaken die bovendien prachtige werken maakt.

 

Edo Hannema is geboren in 1962 en hoewel zijn werk anders doet vermoeden stelt hij zich bescheiden voor als hobbymatig schilder.
Hij woont samen met Anita en dit doen zij al vanaf 1985 in IJmuiden.
Na 43 jaar in de grafische industrie gewerkt te hebben is hij sinds 1 januari van 2022 met pensioen.
En dit met het doel om meer vrije tijd te hebben voor zijn vrouw en hobby's.
Die zijn in ruime mate aanwezig. Wandelen, koken, eten, tekenen, schilderen, Klassieke muziek luisteren en lezen.
Tv kijken doet Edo niet zoveel, maar hij kijkt graag aquarel dvd’s op YouTube of zijn eigen collectie.



Hoe ben je tot aquarelleren gekomen

Ik was van jongs af aan al aan het tekenen, vooral striptekeningen uit de Pep later de Eppo. Toen ik ging werken ging ik karikaturen van mijn collega’s maken ook de directeur moest het ontgelden.
Toen ik Anita ontmoette in 1985 werd ik natuurlijk ook aan de ouders voorgesteld, omdat ik toch ook wel van kunst en klassieke muziek hield had ik een raakvlak met mijn schoonvader. Hij haalde een doos tevoorschijn en liet mij zijn aquarellen zien. Deze waren vooral van Amsterdam, hij vond dat een prachtige stad, hij was geboren in Dordrecht en dat lijkt in hoge mate op Amsterdam in het klein. Ze waren vooral in verschillende tinten sepia gemaakt en een aantal in kleur. Ik was er meteen weg van.
De eerstvolgende dag naar de hobbywinkel gegaan en een aantal penselen gekocht wat tubetjes verf, papier en een klein boekje. De verf en het papier is op maar de Marterharen penselen heb ik nog.


Mijn eerste verf strepen aan de keukentafel weet ik nog goed. Ik had het boekje grondig doorgenomen en wist Phtaloblauw voor de lucht en Ultramarijn blauw voor het water. Ik had een foto van de Zaanse Schans en ik had voor de huisjes ook nog wel wat groen in mijn verfdoos. Het was een erbarmelijke poging tot waterverven en dan nog niet eens dat! Vreselijk was het.
Dat weekend ging ik al met mijn schoonvader buiten schilderen in Spaarnwoude het beroemde kerkje oftewel de Stompetoren. Deze twee schilderijtjes heb ik nog steeds, gewoon als herinnering. Niet om aan te zien eigenlijk.

Ik had toen in principe moeten stoppen, want ik had geen idee dat ik er zolang over zou doen om een bepaald niveau te halen. Ik ben ook een keer 6 jaar gestopt. Ik draaide ploegendiensten, ook s’nachts en ik kon daar slecht tegen.
Tijdgebrek en inspiratieloos ging de hobby ten onder.
Na die 6 jaar pakte ik de draad weer op en dat is eigenlijk zo gebleven.




 

Schilder je dagelijks

Op het moment wel. Ik post misschien 30% daarvan op Instagram. Ik hou ervan gewoon wat doodles te maken, kleuren in elkaar te lopen. Zo kom je op ideeën en nieuwe technieken.

Hoe zou je je techniek/stijl omschrijven
Ik probeer wel iedere keer wat anders maar kom toch een beetje op de Engelse landschapsstijl terug. Ik ben een groot fan van Wesson, Seago, Hilder, Fletcher Watson, David Curtis, Ray Campbell Smith. Ook fan en vriend van Kees van Aalst. Maar Kees zijn stijl is erg uniek.
Ik denk dat ik teveel leuk vind soms.

Schilder je meestal binnen of buiten en waarom heeft dat je voorkeur.
De laatste jaren schilder vooral ik binnen, ik rijd ergens langs en onthoud wat ik daar zie. Meestal maak ik dan een schets en daarna de aquarel.
Het heeft niet mijn voorkeur om binnen te schilderen. Maar als je een drukke baan hebt en door het vele overwerk je vrouw doordeweeks al niet ziet, vind ik het niet gepast om dan in het weekend ook nog eens weg te zijn met je schilderspullen. Ik zit weliswaar in mijn schilder (studio) kamer boven, maar ga regelmatig even thee drinken of een mooi programma op tv bekijken. Met name de BBC, Gardeners World, Landward, Countryfile enz.. 

 

Schilder je op droog of nat papier
Dat wisselt nog wel eens. Je hebt meer controle als je droog begint maar je moet dan met name bij lucht en waterpartijen ook wel snel zijn en genoeg mengen of snel kunnen mengen.
Een landschap begin ik meestal droog, een stadsgezicht meestal nat om de sfeer meteen te pakken. Het is wel zo dat de stukken die ik droog begin wel kletsnat zijn. Ik schilder daarom ook vaak vlak. Je schilderplank onder een hoek leggen is soms nodig en vaak ook niet. Het ligt echt aan het effect wat je wil bereiken.

Wat zijn de kleuren op je palet
De kleuren zijn eigenlijk al jaren hetzelfde. (zie foto)
Warm en koel blauw, warm en koel rood, warm en koel geel en wat aardetinten. Kobalt blauw en Viridian zijn zulke mooie pigmenten die heb ik er gewoon graag bij. Omdat ik jaren in een drukkerij gewerkt heb  en je daar met een 12 tal mengkleuren alle kleuren moet maken. Pantone boeken bevatten vaak tot 1500 tinten leek mij 14 op mijn palet wel genoeg.

Ik schilder sinds een paar maanden met Maimeri Blu omdat ik dat wel eens wilde proberen. Dit bevalt mij zo goed dat ik daar zeker mee doorga.
Voorheen had ik alle merken verkrijgbaar in Nederland geprobeerd.
Rembrandt beviel mij daarbij wel het beste.
Maar nu dus Maimeri, ook al omdat dit bijna allemaal single pigment tubes zijn.

 

Wat is je favoriete papier
Ook dat hangt weer af van wat ik ga maken.
Ik heb Bockingford wat 100% cellulose papier is net als Montval Canson.
Maar ook Millford vind ik heerlijk papier, de sterke sizing kun je penseelstreken maken met een volledig nat penseel en toch een gebroken streek maken.
Daarna Saunders Waterford rough of cold pressed 300 of 640 grams.
Heeft een mooie tint ook.

Sinds een paar maanden heb ik ook Canson Heritage ontdekt en vind vooral de ruwe versie heerlijk schilderen. De cold pressed heb ik ook maar moest even wennen, en iets mijn techniek aanpassen Een andere benadering zou je kunnen zeggen. Je hoort vaak van schilders die alleen maar Arches gebruiken en een keer op ander papier gaan schilderen en dat het dan niet lukt maar gauw maar 
weer naar Arches gaan en het al het andere papier waardeloos vinden. Dit is dus niet zo! Je moet op ander papier je techniek aanpassen want zelfs op schetspapier kun je mooie dingen op maken. 
Ik zeg vaak Arches is voor beginners en gevorderden, iedereen kan er op schilderen.

Wel jammer dat de geur van 25 jaar geleden verdwenen is.
De kenmerkende poepgeur had iets speciaals en als je buiten schilderde een aantrekkingskracht op insecten.
Neemt niet weg dat Arches natuurlijk een prachtig product is! 



Meng je verf over het algemeen op aquarel palet of papier
Meestal op het palet maar meng het niet door (dood), maar ik mag graag nat in nat werken en plaats dan verse pigment in de al natte wassing.

Dus de eerste kleur die ik op het papier breng is op het palet gemengd, de andere kleuren die ik in datzelfde natte stuk zet op het papier.
Eigenlijk heb ik geen vaste gewoontes maar reageer op de dingen die op papier gebeuren. En dat is altijd anders dan je hoopt.

Waar haal je inspiratie en motief vandaan om te schilderen.
Dat kan in een tv programma zijn waarbij ik in 1 seconde iets zie voorbijkomen en dan al het aquarel voor mij zie. Maar ook als ik ergens langs fiets of rij kan ik plots geraakt worden. Al ben ik er al 50 keer langsgekomen is toch die ene maal het licht anders.
Ik heb ook graag een doel als ik buiten schilder. Een onderwerp gaan zoeken is voor mij niet geslaagd. Ik kan dan een hele dag zoeken naar het perfecte onderwerp en thuiskomen met niets.
Ik schilder meestal in mijn eentje buiten, of met zijn tweeën is ook wel gezellig. Maar clubjes die met zijn allen…. nee dankuwel niet voor mij. 


          Tot slot, heb je nog enkele tips voor de lezers van mijn blog?

1)    Weet hoe nat je penseel is! Ook te droog is niet goed.
Bij een ruwe penseeltechniek is vaak de snelheid bepalend niet het vocht wat er in je penseel zit.

2)    Water is niet om de verf mee op te lossen, het is bedoeld om er mee te schilderen, dus laat het water en pigment ook zijn werk doen.
Ook ik vergeet dit wel eens en komt er een houterig trut schilderij uit. Weg er mee! geen troep bewaren!

3)    Gebruik niet teveel kleuren in je werk. Ik heb er dan wel 14 maar kies er hooguit drie tot vijf waar ik het volgende aquarel mee ga maken. Je behoudt dan harmonie en je creëert vooral geen modder. Probeer ook in 1 keer de juiste kleur neer te zetten. Ik weet dat er glacerende schilders zijn maar die bouwen hun werk op in dunne lagen. Een laag geel over een zware toon zal niet veel doen.

Website; www.edohannema.nl

facebook; https://www.facebook.com/edo.hannema/

Youtube film; https://www.youtube.com/channel/UCuulNUJt3BrrMKbbj2zijOA

Linktree; https://linktr.ee/edohannema.watercolourart



Ik vroeg Edo om mij 4 afbeeldingen van werken waar hij trots op is te sturen maar hij vertelde mij dat dat nogal wisselde omdat je steeds weer nieuwe maakt.

Hij vind het leuk om van zijn landschapjes ook een winter uitvoering te maken of andersom.

Edo Hannema schilder van het Oer Hollandse landschap, bedankt voor je bijdrage.


maandag 31 januari 2022

Aankondiging nieuwe workshop in België Elverdingen

In  September 2022 geef ik een workshop in Everdingen in Belgie

Je kunt je nu al inschrijven zie onderstaande advertentie








maandag 17 januari 2022

Een expressieve aquarel

 Vandaag heb ik mij weer eens lekker uitgeleefd op een half vel papier, veel water pigment platte kwasten slepers aquarelpotlood zonder mij druk te maken of het eindresultaat goed zou zijn, gewoon lekker schilderen, plezier hebben en genieten.

Maar... daarna is het wel weer even schrikken van de troep die heb gemaakt plassen verf op de vloer, verf tegen de muren,  tafels vol penselen potloden papier en al wat niet meer.

Een geluk heb ik, mijn atelier is mijn domein haha de enige plek in huis waar ik zoveel troep mag maken als ik wil ( hoewel er regelmatig toch controle is).



Painting from nature is not copying the object, it's realising one's sensations.
'' Paul Cezanne ''