Look over the master's shoulder
Hij woont samen met Anita en dit doen zij al vanaf 1985 in IJmuiden.
Na 43 jaar in de grafische industrie gewerkt te hebben is hij sinds 1 januari van 2022 met pensioen.
En dit met het doel om meer vrije tijd te hebben voor zijn vrouw en hobby's.
Die zijn in ruime mate aanwezig. Wandelen, koken, eten, tekenen, schilderen, Klassieke muziek luisteren en lezen.
Tv kijken doet Edo niet zoveel, maar hij kijkt graag aquarel dvd’s op YouTube of zijn eigen collectie.
Ik was van jongs af aan al aan het tekenen, vooral striptekeningen uit de Pep later de Eppo. Toen ik ging werken ging ik karikaturen van mijn collega’s maken ook de directeur moest het ontgelden.
Toen ik Anita ontmoette in 1985 werd ik natuurlijk ook aan de ouders voorgesteld, omdat ik toch ook wel van kunst en klassieke muziek hield had ik een raakvlak met mijn schoonvader. Hij haalde een doos tevoorschijn en liet mij zijn aquarellen zien. Deze waren vooral van Amsterdam, hij vond dat een prachtige stad, hij was geboren in Dordrecht en dat lijkt in hoge mate op Amsterdam in het klein. Ze waren vooral in verschillende tinten sepia gemaakt en een aantal in kleur. Ik was er meteen weg van.
De eerstvolgende dag naar de hobbywinkel gegaan en een aantal penselen gekocht wat tubetjes verf, papier en een klein boekje. De verf en het papier is op maar de Marterharen penselen heb ik nog.
Mijn eerste verf strepen aan de keukentafel weet ik nog goed. Ik had het boekje grondig doorgenomen en wist Phtaloblauw voor de lucht en Ultramarijn blauw voor het water. Ik had een foto van de Zaanse Schans en ik had voor de huisjes ook nog wel wat groen in mijn verfdoos. Het was een erbarmelijke poging tot waterverven en dan nog niet eens dat! Vreselijk was het.
Dat weekend ging ik al met mijn schoonvader buiten schilderen in Spaarnwoude het beroemde kerkje oftewel de Stompetoren. Deze twee schilderijtjes heb ik nog steeds, gewoon als herinnering. Niet om aan te zien eigenlijk.
Tijdgebrek en inspiratieloos ging de hobby ten onder.
Na die 6 jaar pakte ik de draad weer op en dat is eigenlijk zo gebleven.
Op het moment wel. Ik post misschien 30% daarvan op Instagram. Ik hou ervan gewoon wat doodles te maken, kleuren in elkaar te lopen. Zo kom je op ideeën en nieuwe technieken.
Hoe zou je je techniek/stijl omschrijven
Ik probeer wel iedere keer wat anders maar kom toch een beetje op de Engelse landschapsstijl terug. Ik ben een groot fan van Wesson, Seago, Hilder, Fletcher Watson, David Curtis, Ray Campbell Smith. Ook fan en vriend van Kees van Aalst. Maar Kees zijn stijl is erg uniek.
Ik denk dat ik teveel leuk vind soms.
Schilder je meestal binnen of buiten en waarom heeft dat je voorkeur.
De laatste jaren schilder vooral ik binnen, ik rijd ergens langs en onthoud wat ik daar zie. Meestal maak ik dan een schets en daarna de aquarel.
Het heeft niet mijn voorkeur om binnen te schilderen. Maar als je een drukke baan hebt en door het vele overwerk je vrouw doordeweeks al niet ziet, vind ik het niet gepast om dan in het weekend ook nog eens weg te zijn met je schilderspullen. Ik zit weliswaar in mijn schilder (studio) kamer boven, maar ga regelmatig even thee drinken of een mooi programma op tv bekijken. Met name de BBC, Gardeners World, Landward, Countryfile enz..
Schilder je op droog of nat papier
Dat wisselt nog wel eens. Je hebt meer controle als je droog begint maar je moet dan met name bij lucht en waterpartijen ook wel snel zijn en genoeg mengen of snel kunnen mengen.
Een landschap begin ik meestal droog, een stadsgezicht meestal nat om de sfeer meteen te pakken. Het is wel zo dat de stukken die ik droog begin wel kletsnat zijn. Ik schilder daarom ook vaak vlak. Je schilderplank onder een hoek leggen is soms nodig en vaak ook niet. Het ligt echt aan het effect wat je wil bereiken.
De kleuren zijn eigenlijk al jaren hetzelfde. (zie foto)
Warm en koel blauw, warm en koel rood, warm en koel geel en wat aardetinten. Kobalt blauw en Viridian zijn zulke mooie pigmenten die heb ik er gewoon graag bij. Omdat ik jaren in een drukkerij gewerkt heb en je daar met een 12 tal mengkleuren alle kleuren moet maken. Pantone boeken bevatten vaak tot 1500 tinten leek mij 14 op mijn palet wel genoeg.
Ik schilder sinds een paar maanden met Maimeri Blu omdat ik dat wel eens wilde proberen. Dit bevalt mij zo goed dat ik daar zeker mee doorga.
Voorheen had ik alle merken verkrijgbaar in Nederland geprobeerd.
Rembrandt beviel mij daarbij wel het beste.
Maar nu dus Maimeri, ook al omdat dit bijna allemaal single pigment tubes zijn.
Wat is je favoriete papier
Ook dat hangt weer af van wat ik ga maken.
Ik heb Bockingford wat 100% cellulose papier is net als Montval Canson.
Maar ook Millford vind ik heerlijk papier, de sterke sizing kun je penseelstreken maken met een volledig nat penseel en toch een gebroken streek maken.
Daarna Saunders Waterford rough of cold pressed 300 of 640 grams.
Heeft een mooie tint ook.
Sinds een paar maanden heb ik ook Canson Heritage ontdekt en vind vooral de ruwe versie heerlijk schilderen. De cold pressed heb ik ook maar moest even wennen, en iets mijn techniek aanpassen Een andere benadering zou je kunnen zeggen. Je hoort vaak van schilders die alleen maar Arches gebruiken en een keer op ander papier gaan schilderen en dat het dan niet lukt maar gauw maar weer naar Arches gaan en het al het andere papier waardeloos vinden. Dit is dus niet zo! Je moet op ander papier je techniek aanpassen want zelfs op schetspapier kun je mooie dingen op maken.
De kenmerkende poepgeur had iets speciaals en als je buiten schilderde een aantrekkingskracht op insecten.
Neemt niet weg dat Arches natuurlijk een prachtig product is!
Tot slot, heb je nog enkele tips voor de lezers van mijn blog?
3) Gebruik niet teveel kleuren in je werk. Ik heb er dan wel 14 maar kies er hooguit drie tot vijf waar ik het volgende aquarel mee ga maken. Je behoudt dan harmonie en je creëert vooral geen modder. Probeer ook in 1 keer de juiste kleur neer te zetten. Ik weet dat er glacerende schilders zijn maar die bouwen hun werk op in dunne lagen. Een laag geel over een zware toon zal niet veel doen.
Website; www.edohannema.nl
facebook; https://www.facebook.com/edo.hannema/
Youtube film; https://www.youtube.com/channel/UCuulNUJt3BrrMKbbj2zijOA
Linktree; https://linktr.ee/edohannema.watercolourart
Ik vroeg Edo om mij 4 afbeeldingen van werken waar hij trots op is te sturen maar hij vertelde mij dat dat nogal wisselde omdat je steeds weer nieuwe maakt.
Hij vind het leuk om van zijn landschapjes ook een winter uitvoering te maken of andersom.
Edo Hannema schilder van het Oer Hollandse landschap, bedankt voor je bijdrage.
1 opmerking:
Thank you for a wonderful article and an excellent insight into Edo and how he works and thinks about watercolour. I always find his paintings a great source of inspiration.
Een reactie posten